När hunden blir sjuk........

Hur märker jag om min hund har öroninflammation?

 

 

Veterinär Ingrid Tistedt på smådjurskliniken vid SLU på Ultuna svarar:

Första tecknet på öroninflammation hos hundar och även hos katter är för det mesta att djuret kliar sig på öronen eller gnider huvudet eller öronen mot något.
Ibland kan man se rivsår på och omkring öronlapparna. När man sedan tittar ner i hörselgången ser man att den ofta är röd och irriterad. Ibland kan man se att den har en förtjockad slemhinna och sår och att det är mycket smuts (sekret) i öronen. Ofta är sekretet mörkt brunt, litet kletigt, men kan också vara gulaktigt och litet lösare i konsistensen.

Har hunden eller katten besvär, bör du uppsöka veterinär för att få ditt djur behandlat. Vad vi gör på kliniken är att först och främst göra ren djurets hörselgångar riktigt ordentligt. Sedan brukar vi titta ner i hörselgången ända till trumhinnan för att se om det är rent, hur hörselgången ser ut längre ner och om trumhinnan är hel eller trasig.
Går det inte att få rent med bara bomullstops, måste vi eventuellt söva hunden eller katten för att spola ur smutsen med hjälp av koksaltlösning och sug. Vi måste söva patienten för det är obehagligt med spolning när den är vaken.

Har ditt djur haft öroninflammationer väldigt ofta eller inte blir helt bra efter den vanliga behandlingen, tar vi prov från hörselgångarna för att odla fram om det är en svampinfektion eller bakterieinfektion. Odlingen visar också vilken slags antibiotika som bakterierna är känsliga för.
Oftast orsakas öroninflammation på hundar av jästsvampar tillsammans med bakterier som heter Stafylokocker. Dessa infektioner brukar man få bukt med ganska lätt. Infektioner med bakterier som heter Pseudomonas eller Proteus är emellertid svårare att bli av med. Öroninflammation hos katter orsakas oftast av parasiten öronskabb.

När vi har gjort rent öronen på din hund eller katt, är det viktigt att du fortsätter behandlingen hemma. En gång om dagen ska Öronen göras rent ordentligt med bomullstops. För ner bomullstopsen så långt du kan i hörselgången. Det finns ingen risk för att trumhinnan skadas, för hörselgången viker av i nästan rät vinkel. Ha gärna litet barnolja på topsen vid rengöringen, det är vänligt mot slemhinnan.
Efter rengöringen droppar du i örondroppar som du har fått utskrivet på recept. Djuret ska ha örondroppar två till tre gånger per dag. Behandlingen pågår vanligen över två veckor, ibland upp till fyra veckor. Sluta inte tidigare än ordinerat, då finns det risk att infektionen blossar upp igen.

Om din katt har fått öronskabb och det finns flera katter hemma, måste alla behandlas samtidigt, eftersom skabben smittar. Även hundar kan smittas av öronskabb.

Om besvären fortsätter trots behandling, bör du göra ett nytt besök hos veterinär. Antingen måste behandlingstiden förlängas eller också behövs det ett nytt preparat. Om trumhinnorna är trasiga, har infektionen spritt sig till mellan- eller innerörat. Då måste djuret också behandlas med allmän antibiotika . Trumhinnorna brukar läka fint när man får bukt med öroninflammation, och det kontrolleras vid ett återbesök hos veterinären.